Darıca Ases Pediyatri

Yeni doğan işitme kayıpları

Maalesef ülkemizde ve dünyada dünyaya gelen bebeklerin %02-03 ü işitme kayıplı olarak doğar. Nedenlerine bakıldığında en önemli faktörler Genetik, hamilelik hastalıkları ve zor doğumlardır.

İşitme kayıplı bebekleri, işitme kayıplı olmayanlardan ayırmak zordur. Çünkü görünümlerinde fark olmadığı gibi ağlamaları da aynıdır. Bu nedenle yeni doğan bebeklerde işitme kayıplıları ayırt etmek için tarama testleri kullanılır. Darıca Ases İşitme kurulduğu günden bir devlet politikası ve yaygın olarak uygulanıncaya kadar bir sosyal sorumluluk olarak tarama testlerini kendisine başvuran bebeklere ücretsiz olarak uygulamıştır.

2005 yılından beri yeni doğan işitme taraması bir devlet politikası olarak uygulanmaya başlanmış ve ülkemizde de başarı ile her yeni doğan bebeğe uygulanmaktadır.

Pediatrik grupta işitme kaybı

Yeni doğan grupta işitme kaybının temel nedenleri genetik, hamilelik hastalıkları, hamilelikte ilaç kullanımı ve doğum güçlükleri iken bebeklikte geçirilen enfeksiyon hastalıkları, yüksek ateş, çeşitlli kulak hastalıkları ve gürültünün işitsel travmatik etkisi ile oran giderek artar. 6-19 yaş aralığındaki öğrencilerde işitme kaybı % 10- 15 oranına kadar yükselir.

Bu gözümüzün önünde ancak göremediğimiz “ işitme kaybı görülemez” büyük bir toplumsal sorundur. Bu soruna çare olmak Darıca Ases İşitme’nin kurulmasının da ana nedeni ve temel varlık sebebidir.

Bebeklik ve çocuklukta işitme kaybının belirtileri

Bebeklerde işitme kaybı belirti vermez. Ancak dikkatli anneler bebeklerinin akranları gibi konuşma gelişimi göstermemesini fark ederek durumdan şüphelenirler.

Anneler bu gelişimi görmeyince zaten bebeklerinin işitmesinden şüphelenirler.

Çocuk büyüdükçe işitme kaybının belirtileri de değişir. İşitmesi az olan çocuklar ya çok hareketli veya tam tersi içine kapanık olurlar. Kolaylıkla hiperaktivite veya otistik olarak değerlendirilebilirler. Okul çağında sorun biraz daha büyür daha önceki yaşlarda aile ortamında anlayış gören çocuklar okulda arkadaşları tarafından kolayca dışlanırlar ve sorunlar böylece giderek derinleşir. Çevre ile uyum içinde olamamak başka sorunları ön plana çıkarır ve hatta bu sorunların temelinde bir işitme kaybı olduğu kolaylıkla gözden kaçabilir.

Bebeklik ve çocukluk döneminde işitme kaybının değerlendirilmesi

Yeni doğan tarama testinden geçemeyen bebekler, doğum travması, uzamış sarılık, yeni doğan yoğun bakım ünitesinde bir sebeple uzun süre kalan bebekler ve konuşma gelişimlerinde sorun görülen bebeklerin işitmelerinin değerlendirilmeleri, varsa işitme kaybı ile ilgili önlemlerin zamanında alınması sonraki yaşamları için büyük önem taşır. Çünkü iyi duyamayan bebekler, iyi anlayamaz ve iyi konuşamazlar. Bu da toplumdan ve yaşamın doğal akışında ayrılmaları anlamına gelir.

Bu yaş grubundakiler işitsel uyaranlara bilinçli cevap veremedikleri için testlerinin elektrofizyoljik yöntemlerle ve sadece tek testle değil birbirini doğrulayan, uygulaması uzmanlık isteyen, birçok testin ardışık olarak uygulanması, değerlendirilmesi ve yorumlanması ile yapılır. ( Biz bu değerlendirmeler “ kapsamlı işitme değerlendirme” diyoruz.) Bu nedenle Pediatrik Odyoloji odyoljinin bir uzmanlık alanıdır.

İşitme kayıplı bebek ve çocuklarda işitme cihazı ve implant uygulamaları

İşitmeleri kapsamlı işitme değerlendirmeleri ile değerlendirilen ve işitme kaybı tespit edilen bebekler ve çocuklarda sorun tıbbi olarak düzeltilemiyorsa erken işitme cihazı uygulamaları ve işitsel rehabilitasyon programlarına başlanılması çocuğun gelecek yıllarda engelli olmaması açısından büyük önem taşır. Odyomed işitme ve konuşma merkezi markası ile hizmet veren Odyomed özel eğitim anaokulu, rehabilitasyon ve özel eğitim merkezi bu amaçla kurulmuş Ülkemizin önder bir kuruluşudur. Zamanında tanılanan, cihazlanan ve rehabilite edilen bebekler toplumun normal bir bireyi olarak yaşamlarını sürdürürler. Ancak zamanında tanılanamayan veya gereği yapılamayan bebekler ne yazık ki çeşitli derecelerde engelli bir yaşam sürerler.

İşitme kayıplı bebek ve çocuklarda işitme kaybı rehabilitasyonu

İşitsel yoksunluğu işitme cihazı veya implantlara düzeltilen çocuklarda öncelikli iş bu zamana kadar olan hasarın tespit edilmesidir. Bu çocuklar yaş faktörü dikkate alınarak alıcı ve ifade edici dilleri, santral fonksiyonları gerekirse akademik durumları açısından değerlendirilirler.

Yapılan bu rehabilitatif değerlendirme ile olması gereken durum arasındaki fark ortaya konulur. Sonra bu açığı kapatmak için bireye özgü bir programlama yapılır. Aileyi de devreye alarak işitme temelli uzun bir süreç başlar. Sabırla eksikler tek tek yerine konulur. Ara kontrollerle program güncellenir. Sonra geliştirilen bu özellikler grup terapilerinde sonra özel eğitim anaokulumuzda denenir ve geliştirilir. Amaç ilkokula akranları ile başlayabilmektir.

Hemen Arayın!